Zajednička radionica: razvoj sveobuhvatne metodologije za monitoring i evaluaciju službeničkog sistema u državnoj upravi Srbije

Od 28. do 30. maja 2024. godine, u Vrdniku na Fruškoj Gori, održana je radionica o ključnim pokazateljima performansi (KPI) metodologije monitoringa i evaluacije državno-službeničkog sistema, u okviru projekta "Integrisano upravljanje ljudskim resursima u javnoj upravi". Ovaj događaj okupio je 15 predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Službe za upravljanje kadrovima i Nacionalne akademije za javnu upravu.


Cilj radionice bio je da se uspostavi jasno razumevanje i dogovor o svrsi, obimu, nivoima agregacije podataka, prikupljanju i obradi podataka, institucionalnim odgovornostima, dostupnosti izvora podataka i ciljnim vrednostima za ove indikatore. Tokom tri dana, učesnici su učestvovali u sesijama koje su pokrivale širok spektar KPI-ja kao što su realizacija plana za upravljanje ljudskim resursima, odnos ispunjenosti uslova i selekcije, efikasnost unutrašnjeg tržišta rada, regrutacija i raspodela državnih službenika na položaju, obuke državnih službenika i još mnogo toga. Ovaj zajednički napor je ključan za efikasnu implementaciju i testiranje ove metodologije za monitoring i evaluaciju u narednim mesecima.


Sesije radionice su vodili Edvardas Žukauskas, vođa projektnog tima, Vladimir Mihajlović, ekspert za istraživanje i metodologiju službeničkog sistema i upravljanja ljudskim resursima, i Miloš Đinđić, ekspert za monitoring i evaluaciju politika u oblasti službeničkog sistema.


Stečeno znanje, prikupljene informacije i dogovori postignuti tokom ove radionice značajno će doprineti razvoju robusnog sistema za monitoring i evaluaciju državno-službeničkog sistema Srbije, kao i daljem praćenju javnih politika u oblasti upravljanja ljudskim resursima u državnoj upravi. Ovaj sistem će unaprediti efikasnost i efektivnost javne uprave, što će na kraju doneti koristi svim građanima Srbije.

Last updated: 4. Septembar 2024. 14:01